lettergrootte Standaard lettergrootteGroot lettergrootte


Geslaagd voor KNVB cursus Verenigingsscheidsrechter

Afgelopen maandag 11 april 2016 zijn 12 CSV scheidsrechters en 3 IJVV scheidsrechters geslaagd voor hun KNVB diploma vereniging scheidsrechter. Zij mogen nu ook jeugdwedstrijden leiden  en onze oudere scheidsrechters daarnaast ook senioren. Van onze 12 scheidsrechter komen er 9 uit de groep pupillenscheidsrechters.

De cursus van 4 maanden met praktijkwedstrijden werd weer gegeven door voor bekende en graag geziene KNVB docent Teus van Hattum. De scheidsrechters zijn door een 6 tal CSV ’28 (KNVB) praktijkbegeleiders begeleid.

Wij feliciteren onze kanjers!!!, en bedanken onze praktijkbegeleiders en docent Teus van Hattum.

Achterste rij vlnr:    Vincent Hazekamp, Tycho van ’t Hul, Petrik Woudsma, Robin Rolink, Frank Hart, (commissielid met portefeuille opleidingen) Sven Stuijfbergen en Gerrit van ’t Hul.

Middenste rij vlnr:  Jan Bosscher(coördinator scheidsrechterzaken). 3 IJVV deelnemers, Rovienne Molina, Jorn Bouma, Sem Konings en Yoeri Caous.

Voorste rij vlnr:       Timo Zaaijer en KNVB docent Teus van Hattum.

Op de foto ontbreekt nog als geslaagde cursist Cor Kuiper.


Instructieavond voor iedereen die vaak of minder vaak vlagt bij CSV ’28

Assistent-scheidsrechters zijn alle scheidsrechters, leiders, trainers, vaders, moeders en spelers die vaak of minder vaak een wedstrijd vlaggen. De één kent alle regels, de ander heeft er wat meer moeite mee, maar we weten bijna allemaal hoe het niet moet… Vooral de buitenspelregel blijkt soms lastig toe te passen, terwijl deze heel bepalend kan zijn voor het verloop van een wedstrijd.

De scheidsrechters van CSV’28 volgen allemaal een cursus, ‘vlaggers’ krijgen vaak nog gewoon een vlag in handen geduwd. Dat kan anders en vooral beter. Om er voor te zorgen dat ook assistent-scheidsrechters weten wat ze moeten doen (ook als ze maar zeer af en toe eens vlaggen), organiseert de commissie scheidsrechterszaken een instructieavond bij CSV'28.

Vlagt u ook? Meld u/je dan aan.

Bij Jan Bosscher (06-4238 3699), jan.bosscher@planet.nl of bosscherjancsv28@gmail.com of Frank Hart (06 2371 6550).

Een datum is nog niet bekend, maar wordt geprikt zodra er voldoende aanmeldingen zijn. De scheidsrechterscommissie zal een assistent-scheidsrechter uit de Topklasse (Landelijke lijst) benaderen voor het geven van de avond.


Deelnemers geslaagd voor KNVB cursus Pupillenscheidsrechter bij CSV’28

Op vrijdag 2 oktober was het (voor sommige deelnemers) eindelijk zover en begonnen 19 veelal jonge cursisten aan de KNVB cursus Pupillenscheidsrechter die, als ware het een wedstrijd, werd “geleid” door KNVB docent Teus van Hattum. Na een korte inleiding van Teus gingen onze meiden en jongens samen het veld op waar door Teus werd uitgelegd waar je als scheidsrechter op moet letten voor een wedstrijd begint (zijn de bal, het veld en de doelnetten in orde), waar je gaat staan bij bijv. corners en vrijetrappen en dat je het beste de bal aan je rechterzijde kunt houden als je over het veld beweegt. Ook werd tijdens het rondje over het veld nog een keer verteld dat het bij CSV niet gewenst is om, als coach en/of ouder, bij F- en E-wedstrijden op de middellijn van het veld of direct naast een doel te gaan staan.

Na de velduitleg ging de hele groep weer naar binnen waar door Teus de spelregels werden uitgelegd en er vervolgens een spelregeltoets volgde waar iedereen met vlag en wimpel voor is geslaagd. Rond 21.00 uur was de theorie avond ten einde en wenste Teus alle deelnemers een goede nachtrust toe omdat de volgende ochtend om 07.45 iedereen alweer bij CSV verwacht werd voor het praktijk deel van de cursus. Hierbij floot iedereen een halve wedstrijd onder begeleiding van CSV praktijkbegeleiders, waarbij Teus als een ware veldheer alle 6 de speelvelden langs ging om te zien hoe onze jongens en meiden vol overgave hun wedstrijden leiden.

Na afloop van de wedstrijden werd er nog een korte nabespreking gehouden en kreeg iedereen zijn of haar diploma met bijhorende Badge “Pupillen scheidsrechter” uitgereikt. Omdat Mette en Dimitri niet konden hebben zij op 10 oktober hun praktijkwedstrijd gefloten en kregen zij hun fel begeerte diploma en badge.

Ronan, Wouter, Jens, Tobias, Thomas, Melvin, Vincent, Tycho, Mette, Fabian, Silas, Bryan, Robin, Jorrit, Lucas, Lieke, Dimitri, Bente en Zico van harte gefeliciteerd met jullie scheidsrechters diploma en we wensen jullie heel veel fluitplezier toe in de komende tijd en weet dat wij als scheidsrechterscommissie altijd voor jullie klaar staan met raad en daad.

Verder willen we ook Teus van Hattum, als ook alle begeleiders die op zaterdag de deelnemers hebben ondersteund, hartelijk bedanken voor de leuke en inspirerende manier waarop hij deze groep door de cursus heeft geleid. De volgende scheidsrechters cursus die in samenwerking met de KNVB binnen CSV wordt georganiseerd is de cursus “Verenigingscheidsrechter” (v/h Basis Opleiding Scheidsrechter). Om hieraan deel te kunnen nemen moet je minimaal 14 jaar oud zijn en voor deze cursus zijn nog een paar plaatsen beschikbaar. Dus aarzel niet en geef je snel op want iedereen weet, “zonder scheidsrechter kan er niet worden gevoetbald!”


 

Start KNVB cursus pupillenscheidsrechter bij CSV ‘28

Het heeft wat langer geduurd, maar nu is het zover: de KNVB-opleiding Pupillenscheidsrechter gaat beginnen. Tijdens deze korte cursus worden de  spelregels 7 tegen 7 geleerd en. Het leiden van wedstrijden 7 tegen 7 oefen je in de praktijk. Na de opleiding ben je gediplomeerd scheidsrechter bij de E- en Fpupillen. 

Aan deze cursus nemen 21  scheidsrechters van CSV ’28 deel.  De deelnemers komen uit de D’s (14x), C’s (3x), B’s (1x),A (1x) en 2 (geen team). Alle deelnemers hebben de aflopen tijd al aan de hand van de nodig informatie en instructies onder begeleiding  wedstrijden gefloten.  Wie in de D speelt mag al met de cursus beginnen.

De KNVB cursus pupillenscheidsrechter wordt bij CSV ’28 gehouden op vrijdagavond 2 oktober a.s. van 18.00 tot ca. 21.00 uur.Op deze avond worden de spelregels uit gelegd door een KNVB docent. Het praktijkgedeelte (1/2 wedstrijd fluiten) vindt plaats op zaterdag 3 oktober van 7.45 tot ca. 10.15 incl. diplomauitreiking.  Wie op 3 oktober niet kan, krijgt de gelegenheid op 10 oktober a.s.

Bij CSV'28 vinden we het erg belangrijk, dat al onze scheidsrechters een goede opleiding en begeleiding krijgen. Fluiten is erg leuk. Vele scheidsrechters doen dit met plezier. Maar nog leuker is dat onze F- en E spelers zien dat er een echte scheidsrechter in het veld staat die leiding geeft aan een wedstrijd. Wij weten dat heel veel leiders, trainers en ouders die bijzonder leuk vinden en waarderen.

Wie belangstelling heeft kan zich opgeven bij de commissie scheidsrechterszaken.Graag mailen naar scheidsrechter@csv28zwolle.nl of naar jan.bosscher@planet.nl telefoon 06-42383699. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met jou op.


Informatie over spelerspassen, wissels, disciplinaire maatregelen en dispensatie spelen van A naar B cat.

(Bron: KNVB handboek competitie veldvoetbal 2015-2016)

SPELERSPASSEN

Een team mag alleen spelen als er spelerspassen aanwezig zijn.

 • Geen pas dan mag de speler niet mee doen.
 • Passen voor de wedstrijd controleren met het Digitale Wedstrijdformulier
 • Voor de wedstrijd verplichte visuele passencontrole op het veld en bij slecht weer mag dit binnen plaatsvinden.

WISSELS

Categorie A

Voor seizoen 2015/2016 geldt voor de categorie A de volgende indeling:

 • Mannen veldvoetbal standaard Topklasse tot en met de vijfde klasse.
 • Mannen veldvoetbal reserve Hoofdklasse tot en met de reserve derde klasse
 • Vrouwen veldvoetbal Eredivisie vrouwen tot en met derde klasse.
 • A-, B-, C-junioren Eredivisie tot en met de eerste klasse.
 • D-pupillen eerste divisie tot en met Hoofdklasse *

Bij wedstrijden van de A-, B- en C-junioren in de categorie A zijn maximaal vijf wisselspelers (inclusief de doelman) toegestaan. Een speler die eenmaal is gewisseld mag niet meer deelnemen aan de wedstrijd.

* Bij wedstrijden in het gehele pupillenvoetbal (categorie A en B) en bij de meisjes is het doorlopend wisselen van maximaal vijf wisselspelers toegestaan. Dat betekent dat hier een eenmaal gewisselde speler weer terug mag in het veld. 

Categorie B

Voor seizoen 2015/2016 geldt voor de categorie B de volgende indeling:

 • De teams die spelen in de overige klassen, inclusief alle meisjes junioren/pupillen die uitkomen in de meisjescompetitie. 
 • Bij wedstrijden in categorie B is het doorlopend wisselen van maximaal vijf wisselspelers toegestaan.

DISCIPLINAIRE STRAFMAATREGELEN TIJDENS EEN WEDSTRIJD

 • A categorie: 1 x geel, 2x geel is rood of direct een rode kaart.
 • Verplicht vermelding met code op het Digitale Wedstrijdformulier.
 • B categorie: Max. 10 minuten straftijd (geel) en 2e straftijd is direct rood en veldverwijdering.
 • Alleen bij rood verplicht vermelden op Digitale Wedstrijdformulier.
 • D, E en F:Max. straftijd is 5 mintuten. (m.u.v. van D die in de A cat. spelen)

Dispensatie spelen SPELER UIT DE cat. A en UITKOMEN IN DE cat. B.

Tijdens wedstrijden in categorie A mogen er geen dispensatiespelers uitkomen. Spelers die in vijftien of meer wedstrijden in categorie A zijn uitgekomen, mogen voor een lagere elftal niet meer uitkomen in competitie- en/of bekerwedstrijden.


 

Het scheidsrechterskorps van CSV'28


Start scheidsrechterscursussen 2015

Begin 2015 gaan we weer beginnen met een nieuwe serie scheidsrechterscursussen, dus lijkt het je leuk voetbalwedstrijden in goede banen te leiden en denk je over voldoende leidinggevende capaciteiten te beschikken om dat voor elkaar te krijgen, dan ben je de juiste persoon om scheidsrechter te worden bij onze mooie club. Samen met de KNVB zorgen we bij CSV'28 tijdens de Basis Opleiding Scheidsrechter (BOS), of Cursus pupillenscheidsrechter voor een gedegen praktische opleiding, zodat je met voldoende ‘bagage’ aan de slag kunt als scheidsrechter binnen CSV'28.

Als je bij CSV'28 de opleiding Pupillenscheidsrechter volgt, dan sta je binnenkort als een heuse scheidsrechter pupillenwedstrijden te fluiten bij de eigen vereniging. Tijdens de korte cursus leer je de spelregels 7 tegen 7. Het leiden van wedstrijden en oefen je in de praktijk. Na de opleiding ben je scheidsrechter bij de E- en F pupillen. Deze cursus is 1 hele dag of 2 avonden.

Tijdens de BOS cursus oefen je in vier avonden, op het veld en in theorie, onder begeleiding van een docent het toepassen van de spelregels en het leiding geven aan de spelers. Daarnaast fluit je als onderdeel van de cursus, onder begeleiding van onze praktijkbegeleiders, een aantal wedstrijden. Om deel te kunnen nemen aan de BOS cursus moet je in 2015 minimaal 15 jaar worden, terwijl je om deel te kunnen nemen aan de Puppillencursus minimaal 12 jaar moet zijn of worden in 2015.

Inmiddels hebben we voor zowel de BOS als de pupillencursus zo'n 10 aanmeldingen binnen, maar dit is nog net niet genoeg om het voor elkaar te krijgen dat de KNVB de cursus weer bij CSV te gaat organiseren. Om de cursus bij CSV te laten plaats vinden moeten we minimaal 16 deelnemers aanmelden voor de cursus.

Dus ben je geïnteresseerd en wil je eerst informatie, of wil je je direct opgeven voor een van detwee scheidsrechterscursussen, stuur dan een email naar: scheidsrechter@csv28zwolle.nl 


Het is "cool" om "de baas" te zijn tijdens de wedstrijd


Aanstellingprocedure scheidsrechters

Alle leiders, trainers, scheidsrechters en overige functionarissen binnen CSV ’28 wordt het vastgestelde aanstellingsbeleid verwezen naar het PDF document, klik hier


Scheidsrechter bij CSV'28

Momenteel wordt de tekst over dit onderwerp geactualiseerd, 18 februari 2012

Heeft u belangstelling voor een scheidsrechterscursus of assistent-scheidsrechterscursus meldt u zich dan aan bij Jan Bosscher, scheidsrechters-coördinator.

 


Tim van Heerde bij Workshop Kevin Blom

In het kader van de week van de scheidsrechtersrechter was Tim van Heerde naar aanleiding van een landelijke prijsvraag op 12 oktober jl in het KNVB Centrum te Zeist uitgenodigd voor een workshop met de internationaal bekende Scheidsrechter Kevin Blom. Tim had deze prijsvraag met nog 19 landelijke pupillenscheidsrechters gewonnen. Tim was aangedragen door Jessica Mulder, moeder van een speler van C1 en lid van onze clubbladredactie. Tim en zijn ouders waren niet alleen verrast meer ook zeer vereerd. Lees hier verder